post-img

Alzheimer-kór: a férfiakat érintő kulcsfontosságú tényezőkAz Alzheimer-kór Magyarországon is jelentős egészségügyi probléma, az időskori demencia egyik fő oka. A veszélyeztetettek közé tartoznak az idősebb korú emberek, főként a 65 év felettiek, valamint azok, akiknek családjában már volt Alzheimer-kórban szenvedő személy.

Az Alzheimer-kór lassan alakul ki, és általában a memória, az értelmi képességek és az önálló életvitel terén jelentkeznek elsőként a tünetek. A betegség előrehaladtával az egyre súlyosabb tünetek közé tartozik a kognitív funkciók romlása, a beszédzavar, az önálló mozgás korlátozása, valamint az érzelmi és viselkedési változások.

A Magyarországon jelenleg mintegy 200 000 ember szenved Alzheimer-kórban. A betegség kialakulásának kockázatát növelhetik a genetikai tényezők, az életmód és a környezeti hatások. A megelőzés és a kezelés lehetőségei korlátozottak, jelenleg a megelőző intézkedések és a tüneti kezelés áll rendelkezésre.


A férfiak genetikai hajlamossága


Az Alzheimer-kór kialakulásának egyik legfontosabb tényezője a genetikai hajlamosság. A kutatók azt találták, hogy a férfiaknál a betegség kialakulásában szerepet játszó gének többnyire a kromoszóma Y-on találhatók. A férfiaknál a betegség kialakulásának kockázata tehát magasabb, mint a nőknél.

A férfiak tesztoszteronszintje


A tesztoszteron a férfiak hormonja, amely számos fontos funkciót lát el a szervezetben. A kutatók azt találták, hogy a férfiaknál alacsonyabb tesztoszteronszintek összefüggnek az Alzheimer-kór kialakulásának nagyobb kockázatával. Az alacsony tesztoszteronszintek összefügghetnek a vérellátás romlásával a hippokampuszban, ami a memória központjának számít.


A férfiak kardiovaszkuláris egészségi állapota


A kardiovaszkuláris betegségek, mint például a magas vérnyomás és a cukorbetegség, növelik a stroke és a szívinfarktus kockázatát. A kutatók azt találták, hogy a kardiovaszkuláris betegségek is összefüggnek az Alzheimer-kór kialakulásának nagyobb kockázatával.


Mit tehetünk az Alzheimer-kór megelőzéséért?


Az Alzheimer-kór megelőzésére javasoljuk a genetikai hajlamosság ellenére is a következő intézkedések alkalmazását:
  1. A rendszeres testmozgás, amely javítja a vérkeringést és növeli a tesztoszteronszintet.
  2. A kardiovaszkuláris betegségek megelőzése, például a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelése.
  3. A megfelelő étrend, amely gazdag omega-3 zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint alacsony zsír- és szénhidráttartalmú.
  4. A stressz kezelése, mivel a stressz hosszú távon negatívan befolyásolhatja az agyműködést.
  5. A rendszeres mentális és szellemi tevékenység, amely javítja a memóriát és a kognitív képességeket.
  6. A dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása, mivel ezek negatívan befolyásolják az agyműködést.
  7. Végül, és talán a legfontosabb, a rendszeres orvosi vizsgálatok, amelyek segítenek a korai stádiumban felismerni az Alzheimer-kór tüneteit és időben kezdeni a kezelést.

Források:

Alzheimer's Disease International, az Alzheimer's Association, az Európai Alzheimer Társaság, és a Magyar Dementia Társaság.
graph LR A[Férfiak genetikai hajlamossága] --> B[Férfiak tesztoszteronszintje] B --> C[Férfiak kardiovaszkuláris egészségi állapota] C --> D[Alzheimer-kór kialakulásának kockázata]